Dikkatsizlik Cinayetleri*



*İnsanlar sarılmayı sever.
Eğer tesadüfen hayatta kalan bir insana rastlarsanız , üst uzuvlarınızı genişçe açın ve etrafınan nazikçe dolayın. Kollarınızın bu konumda mümkün olduğunca uzun kalması daha iyi sonuç verir.







*Dünya tarihi bir kedi ,orkide veya bir çakıltaşı bakış açısından yazılabilir veya bir koyungözünün gözünden,.
Şifalı bir bitki
Peki koyungözünün yazdığı dünya tarihinde bizler olur muyuz ?

O anda ona hiçbir şey sormadım , yoksa başkalarının anılarına girebildiğimi anlayacaktı.>>

Minator'un hikayesinden bahsedeceğimi önceki yazımda bu gün konuşacağımız konuya değinmiştim..

Mitolojik olarak durum şöyle ,

Pazifayka uysal ve güzel bir kadın zamanın birinde yakışıklı, büyük bir kralla evlenmiş. Çok zengin bir krallık olan bu ada sahibi Tanrı ile çok yakınmış. Tanrı bizzat gelip ada kralıyla rakısını içermiş.Tanrı ona mucizelerin mucizesi beyaz tüylü bir boğa hediye etmiş. Yıllar sonra Tanrı bu boğayı kurban olarak istemiş. Kral Minü boğaya kıyamamış ve onun yerine besili başka bir boğa keserek Tanrı'yı kandırmaya karar vermiş. Tanrı kanar mi ?
Küsmüş, öfkelenmiş ve Minü nün uysal, sadık karısı Pazifkaya'nın şu aynı yakışıklı boğa ile günah işlemesini sağlamış. İşte böyle bir bebek doğmuş.
Bedenen insan ama boğa başına sahip. Minü bu utanca dayanamayıp bebeği öldürmek istemişse de kıyamayıp sarayın mahzenine kapatmış. Annesi ise bir süre sonra mahzenden onu kaçırması için bir adamla anlaşmış ve çocuğu mahzenden kaçırıp ege'ye giden bir gemiye bindirip Özgürlüğe kavuşturmuşlar. (!)
Ardından bir balıkçı iki sene onu boğa sürüsünü otlatmak için çobana vermiş.
Hiçbir yerde barınamayan zavallı minator
Sonunda sirklerde gösteri yaparak hayatını devam ettirmiş. Kahramanımızda karşımıza onun anısına dahil olduğu bir meydan sirkinde karşımıza çıkıyor.
Hikaye mitolojik dünyadan başlayıp Hüznün Fiziği ile süregelen bir romanda tamamlanıyor.

GOSPODINOV sadece Minator 'un hikayesini anlatmıyor. Hayata , evrene dair şimdiye kadar bildiğin her şeye yorum katıyor. Kitabı okurken hissettiğin duygu başka birçok yerde okuduğun bilgileri , yorumları barındırıyor.

Kitap bittikten sonra sakın kütüphaneye kaldırıp tozlanmasını izleme çünkü ne zaman canın sıkılsa herhangi bir sayfasını açıp okumaya başlayacağın ve her seferinde başka dünyalara başka hikayelere yolculuk yapacağın bir dünya sunuyor. Ne zaman ihtiyacın olacağını bilemeyiz...

Her anlamda doyurucu ve aykırı bir kitap şimdiye kadar okuduğum herhangi bir kaynakta Minator' a vahşice yaklaşmayan biriyle karşılaşmadım. İnsanlar farklı olanı sevmiyorlar.

Karıncalar peki ? Onların da insan kokularına tahammülleri bile yok

Bunu bir karıncanın etrafına parmağınla bir daire çizdiğinde anlarsın,.karınca bu görünmez sınıra toslayıp durur , Çizdiğin sınırdan çıkmak için çıldırır.

*Tüm yıllar boyunca farkında olmadan üzerine bastığım nice karıncalar. Ayaklarım büyük, 45 numara , bu da yıkıcı güçlerini arttırıyor. Benim suçumu da.

Biraz empati yapabilsek belki hiç karınca öldürmeyiz ?

Empati eğilimi 7- 10 yaş arasında en güçlüdür. Bu yüzden bu dönem en az karınca katili olduğumuz dönemi verir bize.
Araştırmacılar bilinçli empati geliştirmenin roman okuma yoluyla daha kolay olacağını ve dünyayı gelecek felaketlerden kurtaracağına inanıyor.


Hüznün Fiziği

Georgi GOSPODINOV




Yorumlar

  1. artık çiğyerler olmayacak mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğyerler 'e devam ederim belki senin için gelecekte =)

      Sil
  2. Yeni blogun hayırlı olsun, =/

    YanıtlaSil
  3. En sevdiğim nokta burada merhamet oldu , merhamet olgusu bu yazında insanlarda çok gelişmiş iken tanrının kalbinden geçenleri bilmesine karşın
    bu kadar sert bir tavırla netlik koyması ise biraz bencilce.

    Neyse ki tanrı da RAKI içiyormuş o zaman devam :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

AEDEN

ŞARLO

OLAY KARNABAHARDA !